Sebastian Hansson, proffesional golfer…


Sebastian Hansson – En bohem, på väg mot Europatouren…

En gråmulen decemberdag sitter jag på Espressohouse och väntar på Sebastian. Jag har ingen aning om hur han ser ut, men tänker att det nog lär märkas när han dyker upp. En kille på 65 kilo, med helskägg och rufsig frisyr kommer fram och frågar mig om det är mig som han skall träffa? Sebastian ser inte ut som en professionell golfare, men golf det kan han spela, det kan jag verkligen lova!

Började med golf vid sex års ålder…
Sebastian har redan hunnit beställa in en varm choklad, själv beställer jag en latte. Sebastian berättar att han har spelat golf sen sex års ålder. Det var väl hans pappa som ”lurade in” honom i golfens värld. Sebastians pappa hade börjat spela golf ett par år tidigare och att ta med sig grabben ut på golfbanan gjorde kanske det lite lättare att få ”permission” från alla hushållssysslorna. Golfen var en av sporterna som Sebastian sysslade med i ungdomsåren tillsammans med både fotboll och bordtennis. Kanske var det närheten till golfbanan, i princip gångavstånd, som gjorde att det blev golfen som tog överhanden? Framgångarna för Sebastian lät inte vänta på sig? För att kunna tävla på lite högre nivå så tävlade Sebastian, under ett antal år, för Skaftö GK. Skaftö har fostrat många bra golfare under ledning av ”pappa Kinhult”. Till säsongen 2018 bestämde sig dock Sebastian för att återvända hem till Tjörns Golfklubb och vara en del i klubbens elitsatsning.

2018 – En mycket bra säsong!
Säsongen 2018 var ett bra år för Sebastian, överlägset bästa hittills! Hela 200 000 kronor har Sebastian lyckats att spela in under 2018. Inom proffsgolfen blir ju spelarna bedömda och rankade efter hur mycket pengar som man spelar in. Största framgångarna var segern i OnePartner Group Open, på Knistad i augusti och en andraplats i Match-SM. Vinnaren i match-SM var, förresten, en dansk så därför kan Sebastian titulera sig svensk mästare i matchspel. Sebastian knep även en andraplats i Holtsmark Open, en tävling som ingick i Swedish Golf Tour! Framgångarna under 2018 har gjort att Sebastian Hansson, i skrivandets stund, är rankad som spelare nummer 736, i världen. Inte illa av en 27-årig golvläggare från Kållekärr på Tjörn…

2019 – Nya tävlingar, nya möjligheter!
Nu kommer ju Sebastian inte att nöja sig med detta, utan har satt upp helt nya mål inför säsongen 2019. Det stora målet är att försöka ”knipa” ett kort till Europatouren, där de stora pengarna och de allra bästa proffsgolfarna håller till. Kanske skulle Sebastian även summera 2019 som en lyckad säsong om han kvalar in till Challenge Tour, som är undertouren till European Tour. Tävlingssäsongen 2019 börjar med en tripp till Thailand, precis som under 2018, kanske blir det några tävlingar på den Filippinska touren. På den Filippinska touren finns det, förhållandevis, bra med prispengar. Efter resan till Thailand blir det spel på Swedish Golf Tour och tävlingar inom de nordiska länderna. Kvalet till Europatouren och Challenge Tour ligger ganska sent på hösten och slutkvalen brukar spelas i Spanien.

Styrkor & Svagheter?
Sebastians upplever inte att han har några speciella styrkor, kanske då möjligtvis att det kan vara en styrka att inte ha några direkta svagheter? Sebastian slår inte jättelångt med sin driver, däremot prickar han fairway tämligen ofta. 62 % fairwayträffar var Sebastians facit under 2018 och sju gånger av tio (70 %) når han greenen på rätt antal slag (GIR). Puttningen borde dock vara Sebastians styrka, han uttalar det inte själv men i genomsnitt använder han 1,64 puttar per hål (29 puttar/varv) vilket får anses ganska vasst. Som jämförelse kan man ta Alex Norén, erkänt vass puttare och bland de högst rankade i världen som har 29,5 puttar, i genomsnitt under 2019… Bra puttning i kombination med få boogies, kanske kan vara det optimala receptet på en ännu bättre säsong för Sebastian Hansson.

Ny driver – Längre utslag?
Sebastian har bytt ut sin driver! Under 2019 kommer han att spela med en Callaway Epic, som förhoppningsvis innebär 10–15 meter längre utslag. Finessen med detta är att andraslagen, på par 4-hålen, kan spelas med Sebastians favoritklubba, en järnsjua…
Vi önskar Sebastian stort lycka till under 2019!

Bengt Hallberg