Grönt kort


Nybörjarkurs i golf – Grönt kort golf

Nybörjarkurs i golf - Grönt kort golf

Utbildningsmaterialet är ett samarbete mellan SISU och Svensk Golf

Har du funderat på att börja spela golf? För att få lov att spela golf på ”riktiga golfbanor” (det finns så kallade ”Pay-and-Play” där alla kan spela) i Sverige måste man ha genomgått en golfutbildning. Dessa golfutbildningar kallas för nybörjarkurs golf eller ”Grönt kort golf”. Nästan alla golfklubbar i Sverige, med lite självaktning, arrangerar nybörjarkurser och vissa klubbar låter nybörjarna teckna ett mycket förmånligt medlemskap i golfklubben, under det första året. Förhoppningen är ju, självklart, att deltagarna i nybörjarkursen skall bli det man brukar kall för ”fullvärdiga medlemmar” (fullt betalande).

Vad gör man på en nybörjarkurs / grönt kort kurs i golf?

En nybörjarkurs i golf innehåller, i princip, 3 olika delar!

1. Golfens slag

Här pratar man om olika typer av golfklubbor/golfbollar som det finns och när man skall/bör använda dem. En viktig bit är hur skall man stå och hur skall man hålla i klubban (grepp) och framförallt tränar man på att träffa bollen på ett bra sätt och få till en sving som man kan upprepa, helst varje gång man slår.

2. Golfvett

Vad innebär golfvett? Jo golfvett är saker som inte är en golfregel, som t.ex. att man skall vara vänlig mot andra spelare, se till att vara förberedd när det är min tur att slå, laga nedslagsmärken på green, lägga tillbaka torvor på fairway. Det kan också vara hur man placerar sin golfbag och att inte störa sina medspelare.
Golfvett handlar om säkerhet, speltempo, hänsyn, banvård samt etik och moral.

3. Spelets regler

Golfen har massor av regler! Man måste inte kunna alla men det är bra, för att inte säga helt nödvändigt att lära sig de 10-15 vanligaste. Hur gör man från tee? Var får jag pegga och vad måste jag ”berätta” för mina medspelare innan jag slår ut? Hur fungerar det med provisorisk boll, vattenhinder, MUA mm?  Hur skall jag bete mig om jag hamnar i en bunker? De flesta regler lär man sig när man är ute på golfbanan, med andra spelare, kanske vid en s.k. ”Fadderrunda”.

De nybörjarkurser i golf som anordnas i Sverige använder Svenska Golfförbundets utbildningsmaterial och du får inloggningsuppgifter där du kan gå in på golf.se och lära dig t.ex. golfregler (självstudier). När man genomgått sin grönt kort kurs (blivit godkänd) får man ett s.k. ”klubbhandicap” på 54. Det innebär att du, som nybörjare, har 3 extraslag på varje hål (några mer/mindre beroende på banans ”slope”) vilket lär behövas för de allra flesta…

HITTA NYBÖRJARKURS / GRÖNT KORT KURS GOLF
GÖTEBORG - GRÖNT KORT   STOCKHOLM- GRÖNT KORT    SKÅNE - GRÖNT KORT JÖNKÖPING - GRÖNT KORT