Är det OK att vägra?


Golfen skall väl vara välkomnande, inbjudande och social?

Häromdagen, en solig fredag i början av oktober, fick jag lust att spela en runda golf på eftermiddagen. Mina ”ordinarie” golfpolare var skadade och på resande fot så jag gick ju självklart in i GIT-systemet och kollade om det fanns någon lämplig boll att ”kroka på”? Klockan 12.40 var det en singelboll, vilket ju passade utmärkt. Man hann ju till och med att äta en stabil lunch, på Golfkrogen, innan det var dags att slå ut.

När jag kom till första tee, strax efter 12.30, fanns det ingen annan spelare där. Jag väntade och väntade men när klockan hade slagit 12.40 och ingen annan spelare syntes till, bestämde jag mig för att slå ut…

Bra träff, 230 meter och mitt i fairway! Jag knallar fram för att slå mitt andraslag och när jag närmar mig min boll märker jag att två herrar närmar sig första tee. Bra tänkte jag, då lyssnar jag med dem om man kan haka på deras boll. Sagt och gjort, jag vänder och går tillbaka och när jag, på ett väldigt vänligt och trevligt sätt frågar – Är det okey om jag hakar på er boll, min medspelare dök tyvärr inte upp?
– NEJ, helst inte svarar den ene mannen, vi skall spela matchspel…

Jag blev ju, minst sagt, förvånad! Inte någon gång, under alla mina år, har jag varit med om att bli nekad att hoppa in i en boll! Jag bad om ursäkt att jag frågade och lommade vidare för att slå mitt andraslag. Man kanske skulle ha tagit en bild på de två matchspelade ”supergolfarna”? Namn och Golf-ID är noterat i boken, för framtida bruk…

Vad är det då som gäller, kan man neka någon att hoppa in i en boll?Jag ställde ju, självklart, frågan till klubbchefen på den aktuella banan och svaret var tämligen odiskutabelt. -Ett sådant beteende inte är önskvärt på denna golfbana!

Vill man spela en tvåboll och slippa störande medelgolfare finns det ett bra alternativ. Det är ju självklart att betala 2 extra greenfeeavgifter och ”stänga bollen”! Inga som helst problem om någon väljer detta alternativ.

Om det inte varit jag (hcp14) utan en nybörjare som hade blivit nekad att hoppa in i bollen, hade detta kunnat vara otroligt knäckande och kanske t.o.m. en bidragande orsak till att sluta spela golf. Detta har inte golfen råd med.

Försökte ”kolla runt” om det finns några regler runt detta fenomenet, men kan inte hitta detta…

golfhäftet 2018