Nytt handicapsystem 1 mars 2020 (WHS)


Vad blir mitt nya handicap?

1 mars 2020 kommer det helt nya regler för att beräkna handicap. Många av oss är lite osäkra hur det kommer att fungera och jag skulle gissa att även Svenska Golfförbundet är lite spända på hur detta kommer att falla ut när körningen görs, på natten mellan den 28:e februari och 1:a mars. Med start 2020 kommer de tidigare 6 olika sätten att beräkna handicap att ersättas av ett nytt. Detta system blir samma över hela världen vilket innebär att du kan registrera rundor som du spelar utomlands i GIT-systemet. Systemet går under namnet World Handicap System (WHS) – En svensk översättning blir väl då ”världshandicapsystemet” på svenska. Sverige går över till det nya WHS den 1:a mars 2020.

Den vanligaste frågan är – Vad blir mitt nya handicap? Vårt råd är att vänta och se! Om du har spelat och registrerat hyfsat många rundor under 2019 kommer inte ditt handicap att ändra sig speciellt mycket. Plocka ut dina 20 senaste rundor ur GIT-systemet, sortera så att du ser dina 8 bästa av dessa. Lägg sedan samman alla 8 bästa poängresultaten och dividera med 8. Ligger du runt 36 kommer ditt handicap inte att förändras speciellt mycket, kanske någon tiondel hit eller dit. Kolla gärna in om det stämmer den 1:a mars!

Jag vill veta, exakt!
Om du känner att du vill veta ditt exakta handicap redan nu finns det en ”excel-snurra” som Lars-Erik Blank har knåpat ihop som du kan ladda ner från Golf.SE Det krävs dock viss kunskap och manuellt arbete att ta fram alla dessa siffror. Filen räknar sedan ut handicapresultatet för varje enskild rond och snittet av de åtta bästa, för att få en prognos för din världshandicap vid övergången.