Nu börjar det ”på riktigt” för Ludvig Åberg…


Ludvig Åberg, den exceptionella amatörgolfaren, har officiellt avslutat sin amatörkarriär och står nu inför sin professionella debut på PGA Tour. Han kommer att spela resten av säsongen samt nästa år, då touren återgår till att spelas under ett kalenderår.

ludvig åbergEfter avslutningen av singelspelet i NCAA D1 Men’s Championship, där 23-årige Åberg från Eslöv imponerade, toppar han nu collegerankingen PGA Tour University. Trots att han inte gjorde någon bra tävling slutade han på en respektabel delad 29:e plats. Men hans försprång i rankingen var betydande och som spelare för Texas Tech blir han den första att säkra sig PGA Tour-rättigheter enligt det nya systemet.

Tävlingen vanns av Fred Biondi, som nu placerar sig som nummer två i rankingen bakom Åberg. Biondi och ytterligare tre spelare kommer att erhålla fulla tourkort på Korn Ferry-touren resten av säsongen, samt en plats i kvalet till PGA Tourfinalen.

Ludvig Åberg har under de senaste två åren varit en framstående amatörgolfare och har periodvis varit rankad som världsetta. Han har framgångsrikt genomfört sin utbildning vid Texas Tech University samtidigt som han har dominerat på golfbanan.

Han tilldelades, tillsammans med Jon Rahm, den prestigefyllda Ben Hogan Award för bästa collegespelare två år i rad. Under sin tid på college vann Åberg åtta individuella tävlingar, inklusive två raka segrar i stortävlingen Big 12 Conference Championship.

Som amatör har han redan vunnit två gånger på den svenska touren och har deltagit i fem PGA Tour-tävlingar, där han lyckades klara kvalgränsen tre gånger och som bäst slutade på en delad 24:e plats (Arnold Palmer Invitational, vilket är den bästa placeringen en amatör har haft i tävlingens historia).

Nu inleder han sitt professionella liv, och redan nästa vecka kommer han att delta i sin första tävling – RBC Canadian Open, som sammanfaller med Scandinavian Mixed på Ullna.

Landslagscoachen Jonnie Eriksson uttrycker sin beundran för Åberg och säger: ”Det är otroligt roligt. Han har verkligen inga svagheter. Han är ett fantastiskt exempel på någon som har gått den långa vägen. Han har slutfört sin utbildning på ett föredömligt sätt och har varit rankad som världsetta vid flera tillfällen de senaste två åren. Han är verkligen värdig denna framgång.

Nu har vi svenskar en kille som inte kommer att nöja sig med att klara ”cutten” utan en golfspelare som skall vinna majors. Lit kuriosa är att Ludvig Åberg tackade NEJ till ett lukrativt erbjudande från Greg Norman och LIV Golf för en tid sedan…