PGA of Sweden National, Lakes Course…


En välskött och prydlig anläggning – En tuff utmaning!

pga national of sweden

Ett mycket vackert och rymligt klubbhus med inspiration från klubbhusen på de anrika linksbanorna i Storbritannien…

Det började, som stora idéer ofta tenderar att göra, med en whiskyflaska… Men Mikael Sorlings stora dröm om en svensk PGA-bana skulle få vänta 13 år innan europeisk toppbana kunde stå klar på den skånska slätten, ett stenkast från vimlet i Malmö. Vägen till Bara, där PGA of Sweden ligger, kantas av en pampig allé och när man närmar anläggningen sig ser man det ståtliga klubbhuset, med inspiration från de brittiska golfbanornas arkitektur, på långt håll. Anläggningen PGA of Sweden National är komplett, ingenting saknas! Fantastiska träningsmöjligheter, en mycket bra restaurang, schysst boende på banan, en fullsorterad golfshop och inte minst 2 fantastiska tourbanor i toppskick.


Perfekta väderförhållanden…

Denna dag, i början av augusti, gjorde jag ett break från vårt familjeläger på Falsterbo Kursgård. Termometern visade på nästan 30 grader och det blåste cirka 8-10 sekundmeter. Således perfekta förutsättningar för att testa Lakes Course! Banan visade sig vara i ett helt fantastiskt skick med bra tees, bra fairways och hyggligt hala greener. Första gången man spelar en bana gör man ibland några felaktiga klubbval. Trots detta var det en fantastiskt trevlig golfrunda och mina nyfunna spelkamrater från Bokskogens GK kunde tipsa om en del smarta vägval.

Massor av bunkrar!
För att kunna skapa en bana som är utmanande, även för en tourspelare krävs 3 saker. För det första krävs det längd på banan! Lakes Course mäter 6 781 meter från backtee vilket är tillräckligt långt. För det andra krävs hinder i form av bunkrar! Bunkrarna på Lakes Course är 74 till antalet, några färre än på Links Course men med en total bunkeryta som är nästan tre gånger så stor. För det tredje krävs det lite vatten! Lakes Course, ja det hör man ju på namnet att det finns mycket vatten i spel.

pga national of seden

Enorma bunkersystem som vaktar greenerna på Lakes Course…

Perfekta banor från tee till green!
Trots att Lakes Course inte var ”preepad” för tävling var konditionen mycket bra. Snygga släta tees, bra fairways, välkratttade bunkrar med markerade kanter och snabba sköna greener. Det känns som om man vet hur man sköter en golfbana på PGA National…

Värd för European Tour 2014-2015 – Nordea Masters
2014 och 2015 var PGA National of Sweden värd för Nordea Masters. Banan lovordades av så väl spelare som publik och banarkitekten, Kyle Phillips, var så klart väldigt nöjd med sin skapelse.

Bästa träningsmöjligheterna i norra Europa?
PGA har fantastiska träningsmöjligheter! Även om du inte är medlem på PGA kan du träna här för endast 200 kr/dag. PGA National har dessutom en ovanligt duktig och erfaren Pro! Han heter John Grant och i en tid när när allt systematiseras och standardiseras gör John precis tvärtom. Varje lektion börjar med att fråga vad du som elev vill få ut av träningen. Om det är första gången, går ni gemensamt igenom din fysik för att titta på rörelsemönster, eventuella skador, förslitningar och förutsättningar – allt för att räkna ut vad och hur du måste göra för att förbättra ditt spel.

Har ni vägarna förbi södra Skåne så är PGA Lakes Course en golfbana som ni måste spela!

Fakta om PGA of Sweden National ;
Antal anställda: 31
Omsättning: 28,24 miljoner
VD: Jonas Edberg